Батьківські збори онлайн «Як захистити свою дитину від насильства?»

5 грудня 2022 року практичний психолог Кінецьпільської гімназії Маняк Леся Іванівна провела загальношкільні батьківські збори в онлайн режимі на тему «Як захистити свою дитину від насильства?»

Мета заходу: ознайомити батьків із проблемою сексуального насильства над дітьми та можливими рішеннями проблеми, як попередити та захистити свою дитину від потенційних небезпек.

Батьки є важливими партнерами навчального закладу у процесі попередження насильства над дітьми. Окрім того, ефективна комунікація з батьками в ситуаціях, під час яких стався випадок насильства, дозволяє найкраще захистити інтереси дитини та забезпечити її безпеку.

Спілкування є найбільш ефективним інструментом для того, щоб попередити та захистити свою дитину від сексуального насильства. Батькам важливо створити вдома атмосферу довіри, у якій дитину не засуджують та заохочують її не боятись говорити про власні страхи або хвилювання.

Батьки чи опікуни дитини повинні навчити її базовим правилам особистої безпеки:

•        Ніхто не має права дивитись або торкатись інтимних частин тіла дитини.

•        Ніхто не має права просити дитину дивитись або торкатись інтимних частини тіла іншої людини.

•        Ніхто не має права показувати на телефоні, телевізорі чи комп’ютері дитині фотографії або відео, де зображені інтимні частини тіла іншої людини.

•        Дотримання правил інтимної безпеки стосується усіх дорослих, а не лише незнайомців. Нікому не можна порушувати особисті кордони дитини.

•        Поясніть дитині, що її тіло належить лише їй. Нікому не можна торкатись тіла дитини без її згоди.

•        Це нормально говорити “Ні”, якщо хтось намагається торкатись тіла дитини або поводиться так, що їй стає некомфортно або страшно від цього. Немає значення, хто ця людина.

•        Не можна зберігати у таємниці ситуації, які стосуються дотиків до тіла. Немає значення, що каже людина, яка це робить.

•        Поясніть дитині, що вона не винна, якщо хтось з дорослих намагається порушити її кордони.

•        Цікавтесь з ким проводить час ваша дитина та де вона перебуває.

Встановіть сімейне правило: ваша дитина завжди повинна попереджати вас, якщо вона кудись йде, або з кимось зустрічається.

Для того, щоб навчити дітей базовим правилам безпеки, ви можете також скористатись ресурсами на сайті https://www.savechild.com.ua/  у розділах “Дітям” та “Вчителям”.

 Школа є безпечним місцем, у якому педагогічні працівники мають необхідні знання та навички для попередження та захисту дітей від насильства. Батьки та вчителі мають спільну мету-безпека та благополуччя дітей.